Funkční manuální medicína (Tichý)

Kurz Funkční manuální medicíny podle doc. Tichého proběhl ve dvou víkendových dnech. Sešli jsme se ve Frýdlantu nad Ostravicí a to hned docela brzy po ránu, tedy přesněji v 7:30. Po vybalení lehátek a přichystání učebny, lehátka poskytli členové Spolku masérů ze svých zásob. Přivítal nás starosta, který se také postaral o ubytování a stravu-velmi chutnou, byl také představen náš lektor Petr Čagan. Přesně podle plánu začala výuka a velmi záhy jsme zjistili, o jak zajímavou metodu se jedná. Petr byl ve svém teoretickém výkladu nápaditý a snažil se přiblížit svůj výklad co nejvíce pomocí různých improvizačních prostředků běžnému životu. Největší náš dík a vděk patří našemu garantovi Spolku panu Doc. MUDr. Miroslavu Tichému, který postavil osnovy kurzu na naše možnosti a tím pádem umožnil rozvinout techniky pro naší další práci v oboru. Nesmírnou úctu máme i proto, že je jeden z mála, který pomáhá slepým vzdělávet se ve své profesi.                           Celá tato teoretická část probíhala ve velmi přátelském duchu a občas jsme se i zasmáli což jistě odbouralo počáteční ostych. Když jsme začali s praktickou výukou zjistili jsme, že tato metoda je jemná nenásilná ale o to více účinná. Při těchto praktických cvičeních byla práce pro lektora trochu těžší, protože frekventanti měli velký zájem o vyzkoušení si všeho a Petr se obrovsky snažil předat své praktické dovednosti všem v co největší míře. Proto se celkem hodně mezi námi naběhal. I při náročnosti vše probíhalo ve velmi kamarádském prostředí také se všichni frekventanti mezi sebou známe. Po celou dobu výuky byl striktně dodržen vyhlášený suchý zákon což znamenalo podávání pouze nealko nápojů a kávy a čaje, ale protože jsme také normální lidé tak po skončení výuky byl obnoven pitný režim a ten jsme samozřejmě dodrželi a i jiné pořekadlo že, i když chodíme o hůlce, můžeme si dát po půlce. Všichni jsme se ovšem vrátili na ubytovnu v rozumném čase a stavu s vědomím toho, že druhý den nás čeká náročné pokračování kurzu, což také proběhlo hladce. Celý tento kurz zorganizoval Spolek ZP masérů vlastními silami a hlavně díky starostovi spolku Miroslavu Hrtúovi, a také Lukáši Janoškovi, který velmi ochotně při zajištění ubytování a stravy pomáhal. Kurz byl velkým přínosem pro naši práci a také se všichni shodli, že budou v tomto pokračovat v dalších částech výuky této úžasné metody při rozvíjení své dovednosti.

Absolvent kurzu Oleg Peterek