Divadlo Spejbla a Hurvínka

Náš spolek masérů zorganizoval a navštívil divadlo Spejbla a Hurvínka. Tato akce se konala dne 30. 5. 2017. Přihlásilo se 30 nevidomých a jejich průvodců. Vyrazili jsme v několika skupinách nejdříve z Opavy a cestou se k nám přidali ostatní. Do Prahy jsme přijeli ráno v půl desáté a v klidu se přepravili do Dejvic nejdříve na trochu dřívější oběd do restaurace U Zívaly kde nás ochotně a rychle obsloužili. Poté jsme se přesunuli k divadlu S+H které bylo asi 5 minut od restaurace. Zde si nás vyzvedl velmi příjemný šéf dramaturg divadla a věnoval se nám velmi profesionálně. První úsměv nám vyloudila cedulka v nákladním výtahu, kterým jsme se přesunovali do patra divadla zněla „Spojené záchodárny Spejbla a Hurvínka“. Po tomto vtipném neplánovaném úvodu začalo vyprávění p. Hájka o historii obou loutek a vzniku divadla. Nejdříve vzniklo divadlo loutek1917 v Plzni, které tam založil p. Skupa. Teprve v roce 1920 byla vyřezána loutka pana Spejbla. Ten původně vedl v divadle rozhovory s jinými loutkami a až v roce 1926 byla vyřezána loutka Hurvínka jako překvapení pro pana Skupu. Hurvínek měl za úkol zlehčovat a ironizovat Spejblovy výroky a postupně takto vznikl humor obou dnes legendárních loutek. V době druhé světové války dostalo plzeňské gestapo z humoru těchto dvou loutek takový strach, že je na dobu války zavřelo do trezoru na gestapu. Po tomto úvodu jsme přešli na začátek muzea, kde jsou dvě loutky v životní velikosti spejbl-180cm Hurvínek-150cm. Tyto makety loutek jsme si mohli nejen prohlédnout ale také vyzkoušet jak se při skutečné velikosti vodí. Byli jsme zavedeni do další místnosti, kde nám bylo umožněno si osahat a vyzkoušet si loutky skutečné od prvních až po dnešní. Tady byl největší zážitek pro naše vodící hafany, když se jim ohromně zalíbil Žeryk a nechtěli jej opustit. Šli jsme také do hlediště, které je pro 281 diváků. Zde jsme dostali prostor nejen si doposlechnout výklad p. Hájka ale také pro naše dotazy. Z těchto dotazů jsme se dozvěděli například to, že v dnešním divadle hrají 14 her pro děti a 7 her pro dospělé. Také to že všechny loutky jsou velmi vzdělané a hrají svá představení po celém světě a to ve 23 jazycích. Jedna

z nejvzdálenějších cest divadla bylo několik cest do Japonska a také to, že jsou skoro jako doma v Americe a Kanadě kde jsou velmi populární. O budoucnost divadla obavy dnes nejsou, protože hlavní protagonisté loutek si již dnes vychovávají své nástupce tak, aby žádná z loutek nic neztratila na své popularitě. Na příští divadelní sezonu má divadlo vyprodáno nejen na domácí představení ale i zájezdy jak po Čechách, tak i v zahraničí. Po skoro dvou velmi zajímavých hodinách jsme plni dojmů a nových informací opustili a věnovali se dalšímu individuálnímu programu při prohlídce Prahy. Podvečerním přímým vlakem jsme se vrátili zpět domů. Byla to velmi vydařená kulturní akce rádi na ni budeme vzpomínat.

Oleg Peterek